Verkoop jij je passie of je ziel?

Jarenlang verkocht Sebastiaan ICT oplossingen aan de lopende band. Hij had in de begindagen van zijn carrière veel geïnvesteerd in het opbouwen van een netwerk, waardoor hij nu op LinkedIn binnen één of twee stappen honderden ICT managers kan bereiken. Echter sinds zijn overstap naar zijn nieuwe werkgever wil het maar niet vlotten. Terwijl zijn collega’s opdracht na opdracht binnenslepen moet hij genoegen nemen met het binnensprokkelen van een paar kruimelprojecten.

Hij kan zichzelf wel voor zijn kop slaan. Had hij deze carrièrestap achteraf wel moeten doen? Had hij niet gewoon comfortabel bij zijn oude werkgever moeten blijven om zijn portefeuille verder uit te bouwen? En had hij niet gewoon een klein beetje geduld moeten hebben, de huidige verkoopmanager gaat tenslotte binnenkort al met pensioen?

Maanden verstrijken zonder groots resultaat. Sebastiaan krijgt in zijn tweede kwartaalevaluatie te horen van zijn verkoopmanager dat zijn prestaties ondermaats zijn. Als hij het komend kwartaal geen progressie laat zien is de verkoopmanager genoodzaakt stappen te ondernemen in het nadeel van Sebastiaan.

Het hele weekend heeft Sebastiaan zitten piekeren wat de oorzaak nu kon zijn van zijn achterblijvende prestaties. Is de propositie van het bedrijf niet scherp genoeg? Nee, zijn collega’s verkopen aan de lopende band. Is er geen behoefte binnen zijn netwerk? Nee, zeker in deze tijden is elke ICT manager aan het investeren in innovatie. Hoe hard hij ook nadacht, tot een valide oorzaak kwam hij niet.

Gefrustreerd doet hij die zondag zijn beklag bij zijn vrouw, terwijl hij stiekem al weer opziet tegen de komende week. Eigenlijk is zijn gedrevenheid de afgelopen maanden sterk achteruit gegaan en begint hij nu de eerste kenmerken van demotivatie te vertonen. Hij is uitgeput, heeft geen zin om met zijn kinderen te spelen en snauwt ze zelfs continu af. Het is nu echt tijd om zichzelf te herpakken, want zijn werkproblematiek krijgt een steeds negatievere impact op zijn privéleven.

De vrouw van Sebastiaan stelt voor om eens af te spreken met zijn oude verkoopmanager. “Hij kent je als geen ander, heeft verstand van je vakgebied en heeft een grote bijdrage gehad in het opbouwen van je carrière“. Sebastiaan volgt haar suggestie met frisse tegenzin op en twee dagen later stapt hij het kantoor van zijn oude werkgever binnen. Zijn voormalige verkoopmanager ontvangt hem vol enthousiasme en begint hem als vanouds direct bij te praten over de lopende verkoopkansen. Het voelde eigenlijk direct alsof hij nooit was weggeweest, want voor Sebastiaan het wist toverde Gerrit het verkoopdashboard te voorschijn om vanuit verschillende invalshoeken naar de pijplijn te kijken.

Hoe staat jullie pijplijn er voor?” vroeg Gerrit aan Sebastiaan. “Heel eerlijk gezegd weet ik dat eigenlijk helemaal niet. Bij mijn nieuwe werkgever hebben we helemaal geen wekelijks overleg waarin we gezamenlijk de pijplijn doorspreken. Iedereen is eigenlijk alleen maar met zijn eigen verkoopkansen bezig. Sterker nog, het lijkt wel alsof mijn collega’s hun verkoopkansen helemaal niet willen delen, omdat ze bang zijn dat iemand ermee aan de haal gaat“. “Maar hoe zorgen ze dan dat er kruisbestuiving ontstaat?” vraagt Gerrit verbazend. “Dat gebeurt juist niet. Alle klanten zijn verdeeld over alle account managers en verder praat niemand met elkaar. Eens in het kwartaal heb ik een evaluatie met mijn verkoopmanager en verder sta ik er eigenlijk helemaal alleen voor“. “Maar dat past toch helemaal niet bij jou? Jij bent een teamplayer, iemand die zijn collega’s wil helpen en gezamenlijke doelen na wil streven. Waarom heb je eigenlijk voor dat bedrijf gekozen?” mompelt de kritische verkoopmanager. “Heel eerlijk, bij het behalen van mijn target zou ik er maandelijks qua salaris met 60% op vooruit gaan. Ik weet ook wel dat ik eigenlijk een teamplayer ben, maar deze kans kon ik echt niet laten lopen. Alleen, achteraf valt het zwaar tegen. Doordat ik mijn targets nu niet behaal ben ik er zelfs 15% op achteruit gegaan. Ik dacht dat het geld mij wel zou motiveren het maximale uit de kan te halen, maar eerlijk gezegd ben ik nog nooit zo gedemotiveerd geweest als nu.

Luister goed Sebastiaan, met mijn 63 jaar heb ik de nodige werk- en levenservaring. Zelden tot nooit heb ik mensen in mijn omgeving rijk zien worden met iets dat ze eigenlijk helemaal niet leuk vonden om te doen. Wel heb ik veel mensen rijk zien worden met het uitvoeren van hun passie. Sommige rijk in figuurlijk zin, anderen ook daadwerkelijk in financieele zin. Welke stap je nu ook gaat zetten de komende maanden zorg ervoor dat je je passie na gaat streven, want alleen dan zul je succesvol en tevreden zijn.

Diezelfde dag nog diende Sebastiaan zijn ontslag in bij zijn werkgever. Geen dag langer wilde hij werken in een baan waar hij zijn passie niet in kwijt kon. Een maand later begon hij weer in zijn oude functie en bloeide weer helemaal op. Hij had zijn passie gevonden in het gezamenlijk nastreven van de bedrijfsdoelstellingen. Hij wilde niet alleen zichzelf maar ook de mensen om zich heen laten groeien, zodat uiteindelijk ook het bedrijf zou groeien. Nog geen twee jaar later ging Gerrit met pensioen en was het eigenlijk vanzelfsprekend dat Sebastiaan zijn rol overnam. De jaren erna groeide het bedrijf elk jaar met 20% mede door de successen op de verkoopafdeling. Sebastiaan en zijn team verkochten namelijk geen ICT oplossingen meer aan hun klanten, zij verkochten slechts hun passie en bevlogenheid.

Wouter Volkeri