Informatie heeft pas waarde als men het kan interpreteren

RSS
Follow by Email
Facebook
LinkedIn

De Grevelingensluis in Bruinisse is een ingenieuze constructie. Door gebruik te maken van twee sluisbruggen hoeft het autoverkeer niet langer stil te staan voor een open brug. Als de ene sluisbrug openstaat kan men via een korte omleiding gebruik maken van de andere sluisbrug en vice versa. Derhalve kan de automobilist altijd de oversteek maken, waardoor men tijd bespaart en frustratie voorkomt.

Vandaag naderde ik zelf de Grevelingensluis en zag tot mijn verbazing een lange rij auto’s wachten voor de openstaande sluis. In eerste instantie dacht ik dat de andere sluisbrug gesloten was, maar boven de weg stond een groene pijl zichtbaar te knipperen om de omleiding aan te geven. Ook naast de weg stonden borden te knipperen, waarop de sluisconstructie middels enkele iconen stond uitgelegd. Vermoedelijk heeft de voorste automobilist in de wachtrij met auto’s de borden niet gezien of niet goed begrepen. De andere automobilisten verdenk ik van kuddegedrag.

Hedendaags is er veel informatie beschikbaar, maar lang niet alle informatie komt op de juiste plek terecht of wordt op de juiste manier ge├»nterpreteerd met alle nadelen vandien. In bovenstaand voorbeeld gaat het slechts ten koste van de reisduur, maar in het bedrijfsleven kan het missen van – of het verkeerd interpreteren van informatie grote consequenties hebben. Het kan bijvoorbeeld ten koste gaan van de productiviteit, kwaliteit of doorlooptijd.

Zorgen dat de bedrijfsinformatie op de juiste plek terecht komt zorgt niet vanzelf voor het juiste gebruik ervan. Als je echt wilt dat mensen de informatie in hun voordeel gaan gebruiken ontkom je niet aan een goed trainingsprogramma waarin men leert de juiste informatie te vinden en te interpreteren. Pas daarna is het mogelijk om de mensen daadwerkelijk beslissingen te laten maken op basis van de informatie, anders zal je zien dat men – net als de wachtende automobilisten – ondanks de beschikbare informatie toch de verkeerde keuze maakt.

Wouter